
White Arkitekter testar nya hållbara arbetssätt hos oss i Posthuset!
White Arkitekter testar nya hållbara arbetssätt i Posthuset!
Vi är otroligt glada över att få välkomna White Arkitekter till vår alldeles unika lokal i Posthuset intill Malmö C! Här kommer vi tillsammans att utforska helt nya sätt att hållbart anpassa denna klenod till en arbetsplats mitt i vårt gemensamma stadsrum – allt med ett minimalt avtryck och maximalt nyttjande!
Till sommaren flyttar White Arkitekter in i vår unika lokal på entréplan i Posthuset. Med denna charm, fantastiska volym och perfekta läge precis vid Posthusplatsen vill White skapa ett nytt sorts arkitektkontor. Ett kontor som bjuder in till nya samarbeten mellan människor, företag och organisationer, och som formar en kreativ och levande stad.
Centralposthuset, ritat av Ferdinand Boberg 1906, är en nationalromantisk ikon som vid flera tillfällen byggts om och anpassats efter nya behov. Sedan 2013 har lokalen huserat en restaurang, men har sedan en kort tid tillbaka stått tom. En fantastisk klenod i behov av att hitta ett nytt sammanhang och en ny roll i staden. En utmaning som White inte kunde motstå och en utmaning som vi gärna tog oss an. Malmö och omvärlden är i ständig förändring och det behöver både arkitekter och fastighetsägare möta och agilt agera utifrån.
Med flytten in i Centralposthuset vill White utforska hur en ny sorts arkitektkontor kan se ut i dialog med andra kreativa aktörer i Malmö och oss på Volito. White kallar det ”reversibel arkitektur”, vilket betyder att de ska gästa lokalen och efter en tid lämna efter sig en bättre plats, utan att riva ut det gamla. Ett koncept som är lätt att förändra, respekterar byggnadens arkitektur och stöder kreativitet, innovation och samarbete.
Byggnaden utsågs till Statligt byggnadsminne redan 30 år efter att den stod färdig. De tillägg som görs i den här anpassningen måste ha hög verkshöjd. Ferdinand Boberg utforskade lokala byggmaterial och hantverkstradition när han ritade byggnaden. På samma sätt utforskar White nu lokala regenerativa material, platsspecifik arkitektur och hantverksskicklighet.
Allt befintligt i lokalen kommer att behållas. Det innebär att White och deras gäster kommer att sitta och arbeta i restaurangköket och att den elva meter långa baren, hjärtat i lokalen, blir till en samlingsplats. Lokalen kommer att aktivera och bjuda in staden i verksamhetens arbete och skapa en mötesplats för att stärka samarbeten över gränserna. Hur kan ett arkitektkontor dela lokal med en krögare och andra kreativa, publika verksamheter? Det är frågor som finns med i det gemensamma arbetet och som vi tror kommer resultera i arbetssätt och lösningar vi inte har sett förut, som både kan stärka oss och ge något tillbaka till Malmö.
Modigt och spännande! Vi ser verkligen fram emot samarbetet med White och vad det kan bidra med till den hållbara stadsutvecklingen av Malmö.
Bild: Martina Davidsson, projektutvecklingschef Volito Fastigheter och Martin Sundberg, kontorschef White Arkitekter Malmö.