Byggnadskultur - Mystiska varelser och nordiska djur

En björn, en uggla och en hare – lägg till en mystisk varelse med blad i ansiktet – vad gör de på en husentré på gågatan i Malmö? På Södra Förstadsgatan 4 i fastigheten Delfinen 17 hittar du precis detta. Den ljusgula jugendinspirerade entrén är dekorerad med blommor och blad, ett lite bistert ansikte – och våra typiskt nordiska djur. 

Portalerna som markerar ingången till jugendhusen var ofta rikt utsmyckade med växtslingor, blomrankor och organiska, mjuka former på tak, fasader, fönster och balkongräcken. Symboler från antiken hade varit vanliga långt tidigare som prydnad, men under jugendperioden valde svenska arkitekter att vända sig till vår egen natur för inspiration. Det var såklart inte bara arkitekterna som blickade ut i floran och faunan, under tidigt 1900-tal fanns en vurm för naturen i både konst och litteratur. Åren då huset på Södra Förstadsgatan 4 byggdes började Elsa Beskow bli känd för sina rikt illustrerade barnböcker med djur- och naturmotiv och inom konsten var Bruno Liljefors redan ett stort namn. Att ekorrar, älgar, harar, björnar och ugglor fick pryda husfasaderna – hörde helt enkelt till tiden. Men bara här i norr, i Italien, var jugendstilen helt inriktad på grönska och växtlighet, där kallas stilen ”Stile floreale – blomstersstilen”.

Men den mystiske varelsen med blommor och blad i ansiktet, var kommer han ifrån? Hur tänkte arkitekten Oscar Hägg?

Begreppet ”den gröne mannen”, eller ”bladmannen” har sitt ursprung i Indien och troligen kom motivet till Europa med skulptörer och stenhuggare på 100-talet. Under medeltiden blev ”gröna män” ett vanligt inslag i kyrkor i flera olika länder och det var då motivet kom till Sverige, antagligen via engelska och tyska byggnadsarbetare. Vad symboliserar en ”grön man”? Där går åsikterna isär. Den ursprungliga mannen från Indien ska ha haft en beskyddande roll. Senare ansågs han vara en symbol för fruktsamhet eller en garant för återfödelse och evigt liv. Han ska också stå för natur och växtlighet vilket kanske passar bäst i sammanhanget för fasaden på Södra Förstadsgatan 4.