
Byggnadskultur – Ferdinand Boberg och de två tornen
Byggnadskultur – Ferdinand Boberg och de två tornen
De kupolformade tornen på Centralposthuset ger ett mjukt och svävande intryck, som luftballonger redo att lyfta huset och ta det på ett äventyr - samtidigt som de många tegelstenarna håller det kvar.
Precis som sin granne Skeppsbron 3, är Centralposthuset i Malmö ett fantastiskt exempel på nationalromantisk byggnadsstil. Invigt 1906 och ritat av Ferdinand Boberg, en av den tidens mest hyllade arkitekter. Bara några år tidigare hade han avslutat ritningarna till Centralposthuset i Stockholm och det finns flera likheter mellan husen. Båda är i rött tegel och utsmyckningar i sandsten från Öved. Medan Stockholms postkontor bara har ett torn, placerat på mitten och nära fasaden, har Malmös ett i vardera hörn ut mot Posthusplatsen. Tornen är klädda i koppar, ett material som Boberg gärna använde. Karakteristiskt för Boberg är också de genombrutna tornkrönen, som bildar ett spetsverk mot himlen, ett stilgrepp som han upprepade i andra byggnader.
Kupolformen var högsta mode vid denna tid och byggnadens kupoler jämfördes med Marmorkyrkan i Köpenhamn och Invaliddomen i Paris. 1898 hade utställningsbyggnaden Wiener Sezession uppförts i Wien, krönt av en fantastisk guldkupol i filigransarbete. Det sägs att Boberg blev förtjust i byggnaden. Parallellt med Centralposthuset ritade han Thielska galleriet – även det med kupol och förgyllda klot. Bobergs förkärlek för koppar, som återfinns i en majoritet av hans byggnader, kan ha berott på hans uppväxt i Falun. Pappan var gruvarbetare och kanske blev koppar en påminnelse om barndomen. Att Volito Fastigheter vid renoveringen för något år sedan målade listverket bakom koppartaket med Falu rödfärg, hade helt säkert fått tummen upp från Boberg.