Arkitekturvandring, del 2 – Funkis när den är som bäst!

Mitt i blickfånget på Gustav Adolfs torg ligger en av Malmös vackraste modernistiska byggnader. Med sina stora ljusinsläpp, sin eleganta fasad i vitt och marmor, sin rundade hörna, sitt karaktäristiska klocktorn och en bottenvåning inramad av tunt, rostfritt stål är det här 30-talsfunkis när den är som bäst.

Volito Fastigheter äger flera av Malmös mest välkända byggnader. Vi har låtit Madeleine Nobis, arkitekt och hållbarhetsstrateg på Liljewall arkitektbyrå, berätta om fyra av husens tidstypiska arkitektur. Det här är berättelsen om Carl Gustaf 4 på Gustav Adolfs torg.

– Tänk när det byggdes, vilken förändring det måste ha blivit av platsen och gatubilden, säger Madeleine Nobis. Här låg ett stort korsvirkeshus från 1800-talet som revs när detta skulle byggas. Många tyckte säkert det nya huset var hur coolt som helst, andra måste ha fått en chock.

Som arkitekt och hållbarhetsstrateg har Madeleine Nobis tjugo års erfarenhet och specialkunskaper inom hållbar samhällsutveckling. Hon har utvecklat en djup förståelse för kvalitativa livsmiljöer och arkitektur som håller över tid.

Huset, Carl Gustaf 4, uppfördes för att inrymma både bostäder och kontor, och ritades av Erik Lallerstedt åt försäkringsbolaget Trygg. Arkitekturen, med fasader i vitt och marmor, rum med stora ljusinsläpp, infällda balkonger med genombrutna räcken och den elegant rundade gaveln är stiltypisk för 30-talets funktionalism.

– När man betraktar det här huset blir man oändligt tacksam över att så många originaldetaljer är bevarade, särskilt i gatuplan där vi rör oss, säger Madeleine Nobis. Till skillnad från många andra byggnader från den här tidsepoken har den här bland annat fått behålla de rostfria, tunna spröjsarna och ramarna runt butikslokalerna.

Madeleine Nobis ställer sig i ett av de så kallade vindfången och ler.

– Kolla här, säger hon. Ur ett tillgänglighetsperspektiv kan det säkert finnas saker att anmärka på, att det kanske kan vara lite krångligt att komma in och ut med en rullator, men ur ett arkitektoniskt perspektiv är de här vindfången så smarta. Arkitekten kunde sitt Malmö. Han visste att vi behöver lite förberedelse innan vi ger oss ut i blåsten.

Madeleine pekar upp mot fönstren och berättar hur arkitekterna under funktionalismens glansdagar ville att fasaden skulle vara som en skiva, det vill säga att glaset satt i samma liv som fasaden.

– Här har vi både och, säger Madeleine Nobis. Fönsterbanden på bottenvåningen och första plan sitter långt ut, i liv med fasaden, medan man i trapphuset har valt att placera dem som hål i mur. Det är typiskt för tidsandan med många fönster, och stora ljusinsläpp. Den nya tiden skulle in.

Även invändigt har byggnaden kvar sina originalmaterial och inredningsdetaljer. Den är ett praktexempel på klassisk funktionalism. Det tunna rostfria stålet återfinns i entrédörrarna. Trapphuset består av marmorväggar, kolmårdsmarmor på golvet och infällda radiatorer.