Alla trivs på Anthons paradisgård

När Anthon frågade Volito Fastigheter om det var okej att han ställde några krukor på gården, blev det början på något fantastiskt. På kort tid har Anthons intresse för grönska och utemiljö förvandlat en oanvänd uteplats till en prunkade oas, där både grannar och småfåglar stortrivs.

Det är full fart på den lilla gården på Södra Förstadsgatan när Anthon ska berätta om sina växter. På dagtid använder företagarna i huset sittgrupperna för gemensamma luncher, och på kvällarna samlas de boende här och tänder grillen.

Anthon Berglund är naturvetare från början och har ett mångårigt intresse av växter.

– Jag samlar på gröna rariteter, berättar Anthon. Förr bodde jag på landet och då hade jag 300 olika sorters träd och buskar från hela världen. Sedan blev det en period i Västra Hamnen. Där var inte förutsättningarna så bra, men den här gården är perfekt. Här är vindskyddat, med lagom mycket förmiddagssol och stenläggningar som hjälper växterna att hålla värmen.

Runt om den lilla gården står massor av nogsamt utplacerade krukor med växter, lika vackra som ovanliga. Här finns – bland mycket annat – cigarrlådeträd, vit- och svart mullbär (som silkesmaskar äter när de spinner silke), kiwi, persimon, aprikos, nektarin, persika och japansk bitterapelsin, mandel, valnöt, eucalyptus, koreanskt biträd och japansk lönn, kentuckykaffe, vintergrön kaprifol och orkidéer upphängda på ett sätt som liknar deras naturliga miljö i regnskogen. Anthon har även tagit sig an gårdens befintliga rabatter och förvandlat dem till vackra planteringar.

– Växtligheten är planerad så att det alltid är något som blommar, säger Anthon. Allra först kommer bokharabindan med fina vita blommor, sedan prunusträden och alla frukterna, följt av gullregn, de japanska lönnarna och så vidare.

Anthon har inte nöjt sig med att bara fixa grönskan på gården. Han har också ställt i ordning sittgrupper, ordnat myshörnor på soliga platser och fixat vattenbad till fåglarna. Och han håller alltid ett extra öga och ser till att det är fint överallt.

– Anthons kreativitet har varit fantastisk och smittat av sig på alla i huset, säger Elisabet Olsson, bostadsförvaltare på Volito Fastigheter. Nu ställer alla sina cyklar och saker på rätt plats och är måna om att hjälpas åt att hålla ordning – alla vill ju kunna njuta av den unika utemiljön. Anthon har också blivit en central person i huset, alla vet vem han är, och det bidrar till att alla lär känna varandra. Det är guld värt för trivseln när hyresgäster vill vara delaktiga i sin boendemiljö, och det uppmuntrar vi gärna.

– Volito Fastigheter har varit ett fint stöd hela vägen och bland annat hjälpt till med vattenutkast till växterna, eluttag till dekorationsbelysning och gödsel till planteringarna, säger Anthon. Nu tittar vi tillsammans på fler detaljer som kan göra gården ännu finare. På min egen önskelista står bland annat tulpaner till våren, och eventuellt en Afrikas blå lilja.